Busstrafikens Värld

Nyfiken på hur busstrafikens värld ser ut bakom kulisserna? Följ bloggen! här kommer du få en inblick hur det hela rullar!

Mobbad på heltid

Kategori: Allmänt, Psykiatrin, Samhälle

 De senaste dagarna har jag funderat en hel del över mobbning i skolmiljön. Därför kommer dagens inlägg att handla om just det. Mobbningen då och nu i skolmiljön

 Jag gick i grundskolan från mitten av 90-talet till början av 2000-talet. Som många andra elever har jag fått utstå en större del av mobbnings-kakan. Det var både fysiskt och psykiskt. Långa perioder och i slutändan kom det att bli från lågstadiet och till 8an.
I vanlig mening beskyllde man från skolledningen offret, dvs mig, och föreslog allt som oftast att jag skulle försöka "stänga av". Detta istället för att ta itu med problemet och tydligt följa den plan mot mobbning man ändå hade. 

På många sätt och vis var det tufft. Ensamheten, få vänner och att utstå påhopp tog på psyket, men mot idag fanns en mycket stor fördel i den mening att när skoldagen var slut så var man på det stora hela skyddad. 

Dagens skolungdomar har det mycket mycket tuffare. Idag slutar inte mobbning bara för att dagens sista lektion är slut. Mobbningen finns med offret dygnet runt. 24h 365 dagar om året. Jag pratar om sociala medier och baksidan av det. 

 På min tid bestod mobbning av fysiska påhopp och verbala attacker i skolan. 
 - Idag består den både i fysiska angrepp men också smutskastning och falsk ryktesspridning i sociala medier så som Facebook och dess chatt Messenger. 

 Ett fysiskt angrepp gör ont där och då. Men sk virtuell mobbning är mycket svårt att skydda sig emot. Mobbaren kan gömma sig bakom anonyma konton och det är lätt att starta allvarliga men falska grovt kränkande rykten.

 Här har vi alla vuxna och andra ungdomar ett stort ansvar att anmäla till sk admins, men även att prata med andra vuxna. 
Ett mycket tungt ansvar vilar också på Facebook själva att agera mot virtuell mobbning.

 För dagens (skol)ungdomar är verkligheten mycket råare och brutalare. Som utsatt kan du inte längre fly på samma sätt som tex jag kunde. Chatt grupper finns med hela tiden och kränkningar sprids likt löpeld. Det är också lättare idag att manipulera sanningen och därmed svårare för allmänheten att veta skillnad på smutsiga lögner och det som är sant. Därmed alltså mycket jävligare för utsatta. 

En annan brutal verklighet och del i mobbningen är också grupptrycket. Det var svårt på min tid, det är ännu svårare idag. Rädslan för att själv bli utsatt för mobbning om man går emot en mobbare är där. Och i dagens digitala verklighet kan tyckas att det är ännu mer tuffare att säga ifrån. 

Vi lever allt mer i en digitaliserad verklighet och näthat/mobbning blir en stor baksida av de sociala medierna. Istället för att ignorera sånt vi inte gillar(dåtidens "bläddra vidare") så finns det en mörkertal av personer som väljer att "hata och psyka ut" skribenten/medlemen. 

Det finns ett sätt, en väg frammåt och det faller på oss andra att faktiskt våga se, våga upptäcka hat, mobbning, sexuella trakasserier och liknande skit i den digitala världen. Våga säga ifrån, våga backa offret och inte trollen. 
Samt, våga anmäl! Och för ungdomar/barn är det viktigt att ta hjälp av oss vuxna. Precis som det inte är okej med mobbning på skolgårn är det inte heller okej med mobbning och kränkningar i vår virtuella värld. 

Är du med i chattgrupper, våga säga nej och stopp till saker som inte känns bra. Och kom ihåg: Skämt skall alla skratta åt, det är inte längre ett skämt om någon tar illa vid sig eller om det är på någons bekostnad. 

Det här... den grova verkligheten där ute på sociala medier har renderat i att många utsatta mår psykiskt dåligt och i vissa fall till och med självmord. Idag säger statistiken att den psykiska ohälsan ökar i samhället och det är min starka övertygelse att hot/hat/mobbning på sociala medier är en stark bidragande faktor till det. Så låt oss vända detta. NU! #Stoppahatet #Slutamobba
#Friends






Hat, Hot, Netikett, Näthat, SlutaMobba, Sociala Medier

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2018-11-20 | 19:30:55

    Märkligt inlägg. Håller delvis med dig gällande skolans ansvar avseende mobbning osv. Men känns skevt att du målar fram dig själv som ett offer. Rätt tragiskt att man som 30+ kör med väldigt maskerad vuxenmobbing.

Kommentera inlägget här: