Busstrafikens Värld

Nyfiken på hur busstrafikens värld ser ut bakom kulisserna? Följ bloggen! här kommer du få en inblick hur det hela rullar!

Värdegrunden...?

Kategori: Allmänt

De allra flesta känner ju till detta ord och den stora och viktiga betydelse den har. Men är detta inte ett hycklande?

Annie Lööf pratar ofta om värdegrunden och i samma andetag kopplar hon och många samman detta med allas lika värde. Att detta har med varann att göra. 

Jag har funderat på det här.... Allas Lika Värde. Det blir rätt intetsägande när det bara är tomma ord. Politikerna lever i sin drömvärld med sina skyhöga löner och skyddas av sk fallskärmar. Dessa löses ut även om politikern blir av med jobbet pga ett misskötande.

Om jag missköter mig blir jag av med jobbet plus att jag får svårt att skaffa ett nytt. Allas lika värde? Är en vanlig arbetare lika värd som en politiker likt Annie Lööf? Ekonomiskt... Hell no! Socialt? Njet. 

Alltså, poängen här, allas lika värde låter jävligt fint, men det existerar inte mycket i verkligheten. Vi värderas efter ekonomi, rykte, cv osv. En person som är välkänd, tex filmskådespelare har ett helt annat värde än en vanlig arbetare. En högt uppsatt politiker rör sig i samma värld som dig och mig, men utefter helt andra premisser och spelregler. 

Allas lika värde? 
Det kommer inte inträffa. Vårt samhälle är inte byggt på det viset och skulle Peter med ett helt vanligt jobb uppnå samma värde som en superkändis...? Det händer inte. 

Men vad menas med den beryktade värdegrunden då? 

I verkligheten verkar den innebära att vi vanliga medborgare inte får sticka upp och sätta oss emot etablissemanget. Vi skall rätta in oss i ledet och inte ha åsikter som går emot detta etablissemang.

 Men vi har ju demokrati och yttrandefrihet i Sverige...? 

 Ja. På pappret. Yttrar du fel sak