Busstrafikens Värld

Nyfiken på hur busstrafikens värld ser ut bakom kulisserna? Följ bloggen! här kommer du få en inblick hur det hela rullar!

Urspårat

Kategori: Allmänt

(Dagens inlägg fokuserar främst på huvudstadens kollektivtrafik) 

Vad är det som händer i vår kollektivtrafik?
Det är mycket som kan tyckas gå åt fel hål i vårt Sverige. De hetaste ämnena att diskutera utifrån detta är tryggheten, brott & straff, samt migrationen. Sjukvården brukar ofta ligga högt upp på ämnen att lyfta. 

Något som inte lyfts är kollektivtrafiken.
Sedan många år tillbaka ligger kollektivtrafiken ute på upphandling och det som en gång var SL är mer eller mindre ett minne blott. Korrekt term är Trafikförvaltningen. 

Så hur funkar det med upphandlad trafik? Har det blivit bättre sedan SL/SL Buss-tiden? 

Alltså... Politikerna vill gärna ge sken av att pga EU-direktiv skall kollektivtrafiken upphandlas. Detta är, som jag förstått det, en sanning med modifikation. Det EU säger är snarare att om kollektivtrafiken upphandlas finns det regler som skall följas men det finms inget krav på att det ska göras. 

Det finns idag några städer i Sverige där busstrafiken ännu inte upphandlats utan drivs kommunalt. Exempel på dessa städer är Luleå, Skellefte å även Västerås. Så uppenbarligen går det ju...! 

Så har vi, samhället, vunnit något på att ha busstrafiken på upphandling? Korta svaret: Nej. Privata aktörer vill tjäna pengar och det har resulterat i att anbuden har blivit lägre och lägre. Med enkel logik kan man ju räkna ut att ju lägre anbud - dess mer måste sparas på. 




Kommentera inlägget här: