Busstrafikens Värld

Nyfiken på hur busstrafikens värld ser ut bakom kulisserna? Följ bloggen! här kommer du få en inblick hur det hela rullar!

UE - Hobbyn för de modiga

Kategori: Allmänt, Samhälle

Som jag tidigare nämnde har jag ett starkt intresse för och utövar denna hobby. UE, eller Urban Exploration som det heter, är en hobby/intresse som går ut på att besöka och dokumentera övergivna platser eller miljöer.

Intresset är ganska brett och innefattar allt från industriella miljöer till glömda bostadshus. Även fd militära områden och bergrum ryms inom intresset. 

Att utöva det här kan göras på flera vis. De riktigt inbitna menar på att själva nöjet med UE är att själva upptäcka platser på egen hand medans andra väljer att snoka reda på platser via nätet. 

 Jag sållar mig mer till det sistnämnda även om det självklart är kul att faktiskt hitta något utan några guider/webbsidor. Att upptäcka och besöka dessa platser är en rätt mäktig känsla och genom åren har det blivit en hel del platser som besökts och dokumenterats. 

 Men, är det inte olagligt...? 
 Det beror på. Och här skiljer det sig också hur man väljer att utöva sitt intresse. Vissa väljer att utan tillstånd besöka dessa platser och det är ju så att rent generellt är det att klassa som olaga intrång, men det är i gränslandet. Saknas ägare så... Ja. Samtidigt är det ju en del av spänningen i intresset. Att besöka förbjudna, lämnade platser. 

Sedan har vi det andra sättet att utöva det här och det är genom att söka tillstånd för sitt besök. Jag brukar göra på det viset för att det känns säkrast så. En av de stora pionjärerna inom UE, Jan Jörnmark(som släppt tre fotografiska böcker) brukar också arbeta utefter detta. 
Hardcore-utövarna skulle väl nog tycka att det tar udden av UE, men för mig känns det bäst. 

Intresset för UE är utbrett runt om i världen och i synnerhet USA där det finns många platser att upptäcka. Även Tyskland och Baltländerna har många platser. 

I Sverige har jag rest kors och tvärs för att finna och dokumentera dessa häftiga ställen och det har som sagt blivit en hel del. Till avprickningslistan kan rariteter så som Kodaks stora komplex i Järfälla(rivet idag), Tollare pappersbruk(rivet) i Sthlm läggas till. Utåt i landet har jag besökt Grängesberg, Mjölby och Maglarps Nya Kyrka(riven). 

Under vårkanten for jag med en vän till Lettland och Litauen några dagar och ja, som jag nämnde finns det en hel del i dessa länder. Bland det häftigare ställen kan nämnas "Skrunda1" som är en plats i västra delen av Lettland. En större mängd bostadshus som beboddes av folk som arbetade med radarstationen som fanns där. Området består av flertalet lägenhetskomplex och andra hus som stått tomma i många år. Själva radarstationen är ett minne blott, men övriga hus står kvar. Tyvärr hade den Lettiska militären övertagit området när vi var där så att besöka och gå in i byggnaderna gick inte(vännen hade varit där året innan och då var det fritt fram) men jag fick flera bilder på avstånd. 

 Vad som är viktigt att tänka på vid utövandet av detta intresse är säkerheten för dig själv och ev medföljande vänner. Gamla byggnader har rasrisk och vassa föremål kan förekomma. Förmultnat trä är en risk så att hela tiden tänka på vart man sätter fötterna är mycket viktigt. Det är också av största vikt att hedra den gyllene regeln som finns inom UE: "Take only pictures with you - Leave only footprints behind". Alltså: Ta inget annat än foton med dig - lämna endast fotavtryck efter dig. 
Innebörden är i princip att inte stjäla, inte vandalisera och det enda som ska lämnas kvar efter besöket är dina fotavtryck. 
Sedan är det också av stor vikt att inte sk "outa" vart platser finns ifall du lägger upp bilder. Detta beror på att det finns en sak som UE:are inte gillar och det är klotter och vandalism. Även om UE nog får klassas som en Subkultur precis som Graffitin så går dessq två inte så vidare värst ihop då platser som "outas" allt som oftast stängs av myndigheter och kommuner/ägare. Det kan även resultera i att rivningsarbeten snabbas på. 

Att outa betyder i princip att man skriver ut vart platsen finns och är alltså mindre populärt inom UE-kretsarna. Allt som oftast får platser fingerade namn för att inte röjas. 

Så, det är ett minst sagt spännande intresse att ha, som kräver stor respekt och stort säkerhetstänk men som kan, rätt utövat, resultera i riktigt häftiga bilder och inte minst upplevelser. 

Nedan följer lite bilder från några av mina UE-Äventyr













UE, UrbEx, UrbanExploration, Övergivna Platser
Kommentera inlägget här: